Nisem več vedel, komu sploh lahko še zaupam

Miha Robnik, tekmovalec MasterChefa Slovenija, je odkrito spregovoril o ločitvi, zaradi katere je izgubil vero v ljubezen in prijateljstvo. Toda prav ločitev mu je prinesla več svobode in novo prihodnost, del katere je tudi sodelovanje v najbolj odmevnem kuharskem tekmovanju pri nas.

Prebrali smo lahko, da bo v novi sezoni veliko smeha, a tudi solz. Kateri dogodek je bil najsrečnejši v tvojem življenju?

Najprej poroka, potem pa rojstvo mojih dveh sinov Adama in Sama, kasneje hiša in na koncu moje novo življenje v novem stanovanju. Rad sem vesel in vedno se trudim videti pozitivno plat, poleg tega sem vse solze že porabil v mesecih po ločitvi.

Je bila torej ločitev življenjski dogodek, ki te je najbolj zaznamoval?

Res je, to je bil dogodek, ki mi je povzročil največjo žalost v življenju do sedaj. Najbolj me je zaznamoval način, kako se je vse skupaj zgodilo, saj je žena imela ljubimca že kar precej dolgo, potem pa je zahtevala ločitev, hišo, otroka, vse pod pretvezo, da je to nekako moja krivda. Bilo je tudi zelo kruto, sam postopek ločevanja, stalne obtožbe in nagajanja, lažne prijave in vse skupaj brez posledic za njo, kljub temu, da se je izkazalo, da niso resnične. Ločitve so zelo travmatične tudi za moške, a o tem nihče ne govori. In ravno zaradi tega je nastal vlog ‘Dans Fotr Kuha’, da bi ločenim očetom pomagal preko kuhanja se znova ali bolje povezati z otroki, ki so jim naenkrat odtujeni in ki jih po možnosti še hujskajo proti njim, češ da je ata pijanec itd.

V vsaki stvari je nekaj dobrega, ločitev mu je prinesla novo prihodnost in več svobode
V vsaki stvari je nekaj dobrega, ločitev mu je prinesla novo prihodnost in več svobodeFOTO: osebni arhiv

Ženo ti je speljal prijatelj, zaradi česar je bilo razočaranje verjetno še večje?

Obupno! Ni slabšega! Ko mi je nekdo namignil, kaj se dogaja, sem poizkušal od njiju izvedeti, koliko je v tem resnice. Oba sta mi zatrjevala, da to ni res, kar sem verjel, ampak se je dokaj hitro izkazalo, da je to bila debela laž v oči. Ta ‘prijatelj’ mi je celo veliko pomagal pri gradnji hiše, ki je sedaj njegova last in jo oddaja turistom pod ironičnim imenom, verjetno z namenom, da me še bolj prizadene. Bilo je precej naporno, saj sem na nek način izgubil zaupanje v vse prijatelje, nisem več vedel, komu sploh lahko še zaupam in kdo vse laže.

Kaj vse se je še spremenilo zate po ločitvi? Se je življenje obrnilo na glavo?

Kar precej, ja. Potreboval sem celi dve leti, da so se stvari dokaj normalizirale. Izgubil sem hišo in otroke, zraven še vse premoženje, tudi zaradi čudnih postopkov ločitve. Ženskam na primer vedno svetujejo, naj vzamejo ‘pro-bono’ odvetnico, ker je postopek ločitve vedno sojen v prid tožeče stranke, kar pomeni, da sem moral potem jaz plačati oba odvetnika, kar je bilo okoli 4000 evrov. Sam sem bil proti ločitvi in da pred tem poizkusiva vsaj zakonsko svetovanje, vendar to ne igra nobene vloge v postopku, saj kot moški nimaš nobene pravice do kakšnega mnenja ali česarkoli. Sedaj mi je uspelo kupiti novo stanovanje in v njem je prijeten, velik prostor tudi za oba otroka. Vsaka ločitev je po svoje precej žalostna. Ženske s pomočjo otrok potem izsilijo marsikaj iz bivšega moža, saj v primeru nestrinjanja poskrbijo, da očetje otrok ne vidijo … Potem pa so tu socialne službe, kjer so vedno samo ženske, ki moških nikoli ne poslušajo in jim ničesar ne verjamejo, avtomatsko si ‘bad guy’ (slab moški). Moja otroka si želita biti več pri meni ali celo kar za stalno ostati pri meni, česar pa potem ne meni ne otrokom ne verjame nobena socialna služba.

Vidi se kot glasnik ločenih moških, ki so brez razloga prikrajšani za prisotnost pri odraščanju in vzgoji svojih otrok
Vidi se kot glasnik ločenih moških, ki so brez razloga prikrajšani za prisotnost pri odraščanju in vzgoji svojih otrokFOTO: osebni arhiv

Imaš za moške, ki so trenutno v takšni situaciji, še kakšen nasvet, kako prebroditi ločitveno obdobje?

Ne se prepustiti čustvom, zaradi katerih bi blatili svojega partnerja pred otroci. Bog ne daj! Ne se ga zapiti! Ne, niso vse ženske take kot tvoja bivša! In nazadnje, kuhajte s svojimi otroki! Kuhanje je lahko zabavno in hrana vedno povezuje ljudi.  Meni je najbolj pomagalo to, da sem se zatopil v delo in učenje, opravil sem veliko certifikatov, od turističnega informatorja, spletnega oblikovalca, NLP coacha (trener nevro-lingvističnega programiranja) do tečaja polaganja keramičnih ploščic, vse samo zato, da ne bi zabredel v alkohol ali kakšno podobno neumnost. Veliko sem tudi delal po tujini, da sem se malo odstranil od družbe in okolice ter v miru razmislil o tem, kaj se je zgodilo in kako naprej. Je pa dejstvo, da sta za takšno stvar vedno kriva dva, zato ne valite krivde na drugega, ali pa za vse ne krivite samih sebe. Moje končno sporočilo ločenim ‘fotrom’ pa je, da ko so otroci pri tebi, pojdite na YouTube na ‘Dans Fotr Kuha’, poglejte, se nasmejte, skupaj nekaj skuhajte in se dobro najejte … pa na leskovačko papriko ne pozabite! (smeh)

Žgečkljivo, pikantno in predvsem zabavno, tako je v Mihovi kuhinji.
Žgečkljivo, pikantno in predvsem zabavno, tako je v Mihovi kuhinji.FOTO: Nika Oremuž

Na Facebooku si enkrat zapisal, da če znaš dobro skuhati, te bodo imela dekleta rada. Je torej to tudi eden izmed razlogov, da si se začel intenzivneje posvečati kuhanju?

Vsekakor (smeh). Žal mi je edino, da tega nisem ugotovil že prej (smeh). Pravijo, da največja želja ženske ni bogat moški ali pa lepe obleke, temveč to, da bi lahko neomejeno jedle, ne da bi se zredile.

Pa si po ločitvi že osvojil katero dekle oziroma ona tebe?

To naj ostane skrivnost (smeh). Je pa res, da se bom težko znova navezal, na splošno so vsa moja čustva zelo otopela, vendar ne bom obupal. Sigurno pa je to, da bo tista ‘ta prava’ morala rada pomivati posodo in se dobro razumeti z mojima otrokoma, v zameno pa bo dobila pozornost, masaže in nikoli ji ne bo treba kuhati in vedno bo dobro jedla (smeh).

Ustvarjaš vlog Dans Fotr Kuha, ki si ga sam opisal kot ‘stand up kuhinjo’. Pa si bil že od nekdaj šaljivec ali se ti je ‘obrnilo’ po ločitvi?

Vedno sem bil šaljivec, tudi ta izraz je v bistvu šala. Vsaka kuhinja je stand up kuhinja, jaz namreč še nisem videl sedečega kuharja (smeh).

Kakšne so bile reakcije tvojih najbližjih, ko so izvedeli, da boš eden izmed tekmovalcev?

Mama je rekla: “Da ne bi slučajno mene kaj vmešaval.” Ata se je smejal, brat pa je rekel: “Itak, saj stalno hočeš biti v središču pozornosti.” Prijatelji so prepričani, da bom zmagal in se že veselijo, kako bom ves denar porabil za fešto (smeh).

Za konec, kako pa se boš spopadal z vmešavanjem v kuhanje, kar sodniki ves čas počnejo, ti pa tega absolutno ne maraš?

Vmešavanja v kuho res ne maram, vendar je tu drugačna situacija, saj vse tri sodnike močno spoštujem zaradi njihovih talentov in izkušenj, zaradi česar bom v bistvu vesel njihove pozornosti med kuhanjem in me ne bo motilo njihovo vmešavanje. Upam pa tudi, da se bo kdo od njih odločil, da kdaj sodeluje v mojih videih na ‘Dans Fotr Kuha’ (smeh).

Spremljajte Miho Robnika v novi sezoni šova MasterChef Slovenija od 19. marca naprej na POP TV.

Vir članka: 24ur.com